Peynir
Peynir, hemen her coğrafyada, hammadde olarak farklı tür hayvanların sütünün kullanılarak üretildiği evrensel bir üründür. Türkiye’nin de hemen her yöresine özgü, o yörede yetişen hayvanların sütü kullanılarak üretilen oldukça leziz peynir çeşitleri üretilir. Üretimde kullanılan ham maddenin ve diğer bileşenlerin yanı sıra yöntemlerin de farklı olması onlarca çeşidin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Farklı lezzete ve besin değerlerine sahip çeşitlerinin bulunması, herkesin damak zevkine uygun bir ürünü bulmasını kolaylaştırır. Siz de el emeği ürünleri bulabileceğiniz Nahıl ile birçok yöresel peynire ulaşabilirsiniz.
Peynir Üretiminin Temel Aşamaları
Üretimin en temel aşaması sütün pıhtılaştırılmasıdır. Sütün pıhtılaştırılması ve ardından bu pıhtıdan peyniraltı suyu adı verilen sıvının ayrıştırılması ve kalan pıhtının farklı yöntemlerle işlenmesi sonucu değişik lezzetlerde çeşitler üretilir. Hammadde olarak tek bir çeşit süt kullanılabildiği gibi farklı çeşitlerin karışımları da kullanılabilir. Pıhtılaştırma işleminde ise peynir mayası ya da faydalı organik asit içeren malzemeler kullanılır. Pıhtılaştırma için bazı durumlarda ısıl işlem uygulanır.
Peynirin Yapısal Özellikleri
Tüm peynir çeşitleri protein, yağ, vitaminler, mineraller, laktik asit ve su bulunur. Özellikle protein ve yağ, yapısal özellik ve besin değeri açısından çok önemli bileşenlerdir. Birçok çeşide tuz da ilave edilir. Peynirlere aroma vermek için de değişik yöntemler tercih edilir. Bu yöntemlerden biri de üretim aşamasında bazı sebze, baharat ve ot çeşitlerini ilave etmektir. Nahıl aracılığıyla birçok yöreden farklı yöntemlerle üretilmiş oldukça lezzetli aromalara sahip el emeği peynir çeşitlerine ulaşabilirsiniz. Damak zevkine uygun ürünleri güvenle tüketebilirsiniz.
Lezzetli Yöresel Peynir Çeşitleri
Peynirler arasında severek tüketeceğiniz birçok çeşidi bulabilirsiniz. Bu çeşitlerden biri de kişnişli zeytinyağlı çökelek peyniridir. Pastörize inek sütü kullanılarak üretilen bu üründe aroma için çeşitli baharatlar, tuz ve limon da bulunur. Bir diğer lezzet çeşidi ise çıbrıka otlu rulo inek peyniridir. Mercimek otu olarak bilinen şifalı bitkilerden olan çıbrıka otunun aromasını taşıyan bu ürün doğal şirden mayası ile üretilir ve tuz içerir. Az yağlı peynir sevenler ise yarım yağlı inek sepet peyniri tercih edebilir. Tüm ürünler soğuk zincir kırılmadan tarafınıza ulaştırılır. Ürünleri satın almak için siz de iletişime geçebilir, lezzetli ve doğal peynir çeşitlerini sofranıza taşıyabilirsiniz.